De kennis die je opdoet tijdens Dak en onderhoud helpt je om onderhoud te plannen en de juiste beslissing voor onderhoud te nemen. Je kunt offertes van dakbedekkingsbedrijven beoordelen en opdrachten uitzetten en begeleiden. Dak en onderhoud maakt als technische module onderdeel uit van de opleiding Technisch Beheerder/Opzichter Onderhoud, maar is ook los te volgen als een Special for Professionals.
Docenten van Dak en onderhoud zijn André van den Engel en Eric Pelsers van VEBIDAK. “VEBIDAK is de branchevereniging voor bitumineuze en kunststof dakbedekkingsbedrijven in Nederland met circa 170 aangesloten bedrijven”, begint André, adjunct-directeur/hoofd Technische Zaken bij VEBIDAK. “Het gaat met name over platte daken met waterdichte dakbedekkingen. Eind jaren ‘90 ontstond de samenwerking tussen BOB en VEBIDAK. BOB had de opdrachtgevers van de dakbedekkingsbedrijven die kennis wilden ophalen. Wij hadden die kennis en zo hebben we elkaar gevonden.”
Eric werkt inmiddels 2,5 jaar bij VEBIDAK als coördinator en bouwtechnisch adviseur op de afdeling Dakadvies. Eric: “Sinds 2007 zit ik in deze branche. De technische know-how trok me aan, daar zocht ik het in. Dat heb ik bij VEBIDAK gevonden, door onafhankelijke inspectie(s) uit te voeren waarbij regelgeving en toepassingsgebieden dagelijks aan de orde zijn. Daarnaast vind ik het ook leuk om mijn kennis over te dragen aan de cursisten.”
Lesgeven aan de cursisten van BOB is anders dan lesgeven aan kaderpersoneel van dakbedekkingsbedrijven, merkt André: “Je vertelt echt wat nieuws, omdat veel dingen onbekend zijn. De cursisten zijn heel nieuwsgierig, ze vragen enorm door. Tijdens de les heb ik altijd een koffer met materiaalmonsters van dakbedekking en isolatie bij me. Je pakt er een monster bij en zegt, kijk hier hadden we het over. Dit is hard, dit is zacht, dit is stug. Dat werkt bij de BOB-cursist heel erg leuk.”
“Onder andere in de vastgoedsector is steeds meer vraag naar multifunctionele daken”, vertelt Eric. “Natuurlijk is een dak primair voor de waterdichting. We zien echter steeds meer dat die daken ergens anders voor toegepast kunnen worden. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk het plaatsen van zonnepanelen, maar er worden ook steeds meer begroeide daken toegepast. Daarnaast zie je combinaties, zoals in Utrecht waar op het dak van IKEA twee voetbalvelden liggen. Bij al die nieuwe toepassingen is het essentieel om bij bestaande gebouwen vooraf te bepalen of de dakbedekking nog voldoet, hoe de dakopbouw is en of het constructief mogelijk is. Bij de cursist proberen we daarom wel een stuk bewustwording te creëren.”
“De module Dak en onderhoud is interessant voor mensen die technisch gezien bezig zijn met daken”, gaat André verder. “Degenen die dakopnames doen bij bouwbedrijven en corporaties, moeten wel weten hoe verouderingsverschijnselen van dakbedekkingen eruit zien. Ze moeten de fase van veroudering kunnen inschatten en ook of iets urgent is. Bij onderhoud moet er het besef zijn dat een dakbedekking een levensduurverwachting van circa 20 jaar heeft. De gedachte is nog wel eens, ik leg die dakbedekking neer voor 20 jaar, ik heb 10 jaar garantie gekregen op waterdichtheid dus ik kijk er niet meer naar om. Je kunt het vergelijken met een auto of een verwarmingsinstallatie, alles heeft een levensduurverwachting, maar het besef dat dingen tussendoor onderhoud nodig hebben en vooral welk type onderhoud op welk moment dat is heel belangrijk.”
“Voor ontwerpers en architecten is het ook interessant om de cursus te volgen”, zegt Eric. “Zij weten niet altijd precies hoe een dak opgebouwd moet worden. Verder zouden mensen die groene daken aanleggen ook moeten weten of er iets aan het dak gedaan moet worden. Zodat ze dat vooraf aan kunnen geven bij de opdrachtgever.”
“Na het volgen van Dak en onderhoud hebben de deelnemers productkennis”, zegt André. “Ze kennen de opbouw van een dak, de verschillende lagen bovenop elkaar met bevestigingsmethoden en de voor- en nadelen daarvan. Het gaat vooral ook om het herkennen van verouderingsgebreken en de momenten waarop er ingegrepen moet worden. Dat is de hoofdlijn van de cursus.”
Eric vult aan: “Wanneer ze een onderhoud moeten gaan uitgeven en een offerte aanvragen bij dakbedekkingsbedrijven is het belangrijk dat ze de offerte goed kunnen lezen. Dat leren ze in deze cursus. Ze weten ook waar ze het over hebben tijdens een werkoverleg en ze kunnen gebreken herkennen.”
“We hebben een mooi onderdeel praktijk in de les zitten”, vertelt André enthousiast. “In Nieuwegein heeft de dakbedekkingsbranche een eigen opleidingsinstituut. Wij gaan altijd met de cursisten hier het dak op. We laten ze ook praktijkomstandigheden zien in de praktijklokalen. Dat wordt altijd heel erg gewaardeerd. De groep loopt met een inspectieformulier in de hand op het dak en doet een dakinspectie. Praktijkgerichter kan Dak en onderhoud niet zijn, toch?”