“Als calculator moet je meegaan in de nieuwste ontwikkelingen”

De bouwwereld is volop in ontwikkeling. BOB speelt daarop in door haar opleidingsaanbod continu te analyseren en te verbeteren. Een mooi voorbeeld is de opleiding Calculator B&U, die door opleidingsmanager Frank Doelare en docent Jarno Santbergen is vernieuwd. Jarno en Frank vertellen wat er is veranderd, en waarom.

Frank Doelare, opleidingsmanager bij BOB-KOB.

Frank: “We hebben een complete upgrade gedaan. Daarmee spelen we in op de veranderde vraag van onze opdrachtgevers en we hebben nieuwe ontwikkelingen geïntegreerd, zoals 3D BIM en een calculatieprogramma. Ook zijn de losse onderdelen nu geïntegreerd tot een traject, dat resulteert in een integrale eindopdracht. ”

Vak van calculator is veranderd

Frank: “Het vak van calculator is flink veranderd. Zo moeten calculatoren tegenwoordig vaak aan de slag met een schetsontwerp en een programma van eisen, waar ze voorheen vaak complete bestekken kregen. Ook hebben ze meer te maken met kansen en risico’s, bijvoorbeeld bij prijsstijgingen. Het vak is kortom veranderd en daarom hebben wij deze opleiding geheel vernieuwd. Met de kennis en ervaring van Jarno als kostendeskundige, hebben we de opleiding echt naar een hoger niveau kunnen tillen.”

Jarno Santbergen, docent voor BOB-KOB o.a. voor de opleiding Calculator B&U.

Actuele en inzichten technieken

Jarno: “Ik ben al meer dan 15 jaar actief als calculator en kostendeskundige. Naast mijn diverse werkzaamheden ben ik met veel plezier actief als docent bij BOB en KOB. Een verbeterslag die we direct hebben doorgevoerd in de opleiding, is de toevoeging van de IBIS-TRAD calculatiesoftware. Ook behandelen we 3D BIM, waarbij deelnemers bijvoorbeeld met een viewer hoeveelheden uit het BIM-model kunnen halen. Qua digitalisering komen alle actuele inzichten en technieken aan bod.”

Alternatieven en optimalisaties

Jarno: “Inhoudelijk bootsen we een aanbesteding na. Daarbij maken de cursisten een begroting, terwijl ik als tegenbegroting een directiebegroting maak. Vervolgens gaan ze die allebei analyseren, zodat ze goed inzicht krijgen in wat er eventueel beter kan. Daarbij analyseren we bijvoorbeeld of eventuele verschillen worden veroorzaakt door afwijkende hoeveelheden of misschien de prijzen. Ze gaan ook aan de slag met alternatieven en optimalisaties, waarbij ze bijvoorbeeld de invloed laten zien van andere bouwsystemen, een kortere bouwtijd of andere oplossingen waardoor de kostprijs daalt. Voor directies is het natuurlijk prachtig als een calculator niet alleen een prijs berekent, maar ook onderbouwde alternatieven kan voorleggen.”

Bouwkostenramingen

Jarno: “We leren de deelnemers ook om kostenramingen te maken. Dat was voor de ‘ouderwetse’ calculator, die gewend was om alles tot de laatste cent uit te rekenen, vaak best lastig. Het bepalen van een globale richtprijs is meestal werk voor een kostendeskundige. Maar wij leren ze al een stukje kostendeskundigheid. Bijvoorbeeld door te werken met kengetallen en door te laten zien hoe je van een raming tot een begroting komt.”

Het vak van calculator gaat sterk veranderen

Jarno: “Het vak van calculator gaat de komende jaren nog veel meer veranderen. Ik denk dat een calculator straks een calculator/modelleur wordt. Die krijgt dan een BIM-model aangeleverd waarin hij of zij zelf kleine aanpassingen kan doen, om exact de gewenste hoeveelheden eruit te halen. Een traditionele calculator was misschien 70% van zijn tijd druk met het uittrekken van hoeveelheden en 30% met het opvragen van offertes en het afprijzen van een begroting. Bij BIM is dat nu eerder 50/50% en in de toekomst daalt het rekenwerk misschien wel naar 20%. Dat betekent dat de eisen aan die mensen fors veranderen en daar spelen we met deze opleiding al op in.”

Frank: “Wij blijven dergelijke vernieuwingen uiteraard op de voet volgen en we passen de opleidingen waar nodig verder aan. Op dit moment hebben we alle relevante trends en technieken in de lesstof verwerkt. We gaan wel kijken hoe we deze opleiding blended kunnen maken, in een digitale leeromgeving.”