Cursist aan het woord

Na zijn studie Bouwkunde aan de TU in Eindhoven, leerde werkvoorbereider Wim de Jong vooral ‘on-the-job’ hoe belangrijk ook de communicatie in zijn functie is. Om zowel op vaktechnisch als op communicatief gebied extra handvatten te hebben volgt hij nu de opleiding Allround Uitvoerder/Werkorganisator B&U.

 

Wim de Jong, werkvoorbereider Van Wijnen Dordrecht

Wim de Jong wist al voor zijn vwo eindexamen waar zijn toekomst lag. Met een timmerman als vader en een oudere broer die ook zijn brood verdient in de bouw, zit het bouwen in zijn DNA. Vakantiewerk op de bouwplaats, klussen als hobby… de keuze voor een studie Bouwkunde aan de TU Eindhoven was dan ook snel gemaakt.

 

Communicatie voor de uitvoerder en werkvoorbereider

“Ik ben al tijdens mijn studie aan de het werk gegaan als assistent werkvoorbereider bij aannemersbedrijf P. van Leeuwen uit Meerkerk”, vertelt de 27 jarige Bergambachter. “De studie Bouwkunde is vooral theoretisch dus ik vond het geweldig om in de praktijk ervaring op te kunnen doen en mee te kunnen lopen met ervaren collega’s. Na mijn afstuderen kon ik ruim 3 jaar geleden direct aan de slag als assistent uitvoerder/assistent werkvoorbereider bij Van Wijnen in Dordrecht. Een prachtig, gerenommeerd bedrijf waar ik een vliegende start heb kunnen maken. Binnen een jaar kreeg ik al mijn eerste ‘eigen’ project: fase 1 van het nieuwbouwproject Nieuwe Vesting in Hellevoetsluis. Een enorme uitdaging natuurlijk waar ik al snel tegen dingen aanliep die ik tijdens mijn studie niet tegenkwam. Het was echt ‘training-on-the-job’. Goed luisteren naar collega’s en communiceren met de uitvoerder is essentieel. Ik kwam er zo al snel achter hoe belangrijk het communicatieve aspect van de functie is.

 

Vandaag geleerd, morgen toegepast

Bij Van Wijnen staan ontwikkeling en educatie bij het eindejaarsgesprek hoog op de agenda. Ik wilde graag extra handvatten om toe te kunnen passen in de praktijk, zowel op vaktechnisch als op communicatief gebied. De opleiding Allround Uitvoerder/Werkorganisator B&U van de BOB was al door diverse collega’s gevolgd en staat bij Van Wijnen hoog aangeschreven. Ik ben nu op ongeveer één derde van deze studie en het voldoet echt aan mijn verwachtingen. Onze groep bestaat uit 16 man die allemaal werkzaam zijn als werkvoorbereider of uitvoerder. Deze mix van 2 functies vind ik één van de sterkste punten van deze opleiding. Je leert van elkaar en wordt uitgedaagd om cases vanuit een breder perspectief te bekijken. Wat ook leuk is, is dat de groep bestaat uit zowel ervaren als beginnende uitvoerders en werkvoorbereiders van verschillende bedrijven. Je kunt als het ware in elkaars keuken kijken en daar heb ik al veel van opgestoken. De link met de praktijk is elke bijeenkomst aanwezig. Vaak kan ik in de week na een groepsbijeenkomst op mijn werk al ‘handvatten’ toepassen die tijdens de les behandeld zijn of voorkomen in het rode draad project waar ik met een andere werkvoorbereider en een uitvoerder aan werk. In ons geval is dit de herontwikkeling Tervoplein in Putte, bestaande uit een commerciële plint met daarboven diverse appartementen”.

 

De o zo belangrijke softskills

Op de vraag wat hij tot nu toe het lastigste onderdeel van de opleiding vindt reageert Wim gedecideerd. “De zogenaamde softskills…zijn helemaal niet zo soft. Het was voor mij één van de redenen om voor deze opleiding te kiezen. Ik wist dat ik moest werken aan mijn communicatieve vaardigheden en persoonlijke effectiviteit. Op de TU wordt hier weinig tot geen aandacht aan besteed maar het is in de praktijk enorm belangrijk. Ik ben een techneut die gek is op details en methodisch denken. Ik weet dat dit voor meerdere techneuten geldt en merk dit ook in mijn studiegroep. Het assessment en het coachingsgesprek met Hein Midden ga ik dan ook niet snel vergeten. Het is bijzonder interessant om inzicht in jezelf te krijgen en erachter te komen hoe anderen naar je kijken. Als ik zie wat ik de eerste 4 maanden van de opleiding heb opgestoken kijk ik uit naar het vervolg na de bouwvakvakantie. Het wordt sowieso een druk jaar”.

 

Uitdagend project in Hellevoetsluis

Het werk gaat natuurlijk gewoon door. Wim past de handvatten uit de cursus veelvuldig toe op zijn nieuwe project. “Op dit moment ben ik als werkvoorbereider bezig met 30 nieuwbouwwoningen in de fase 2b van De Nieuwe Vesting. Een extra uitdaging voor ons team is de toepassing van het nieuwe MijnHuis concept dat in samenwerking met een aantal topstylisten is ontwikkeld door Van Wijnen. Met MijnHuis bieden we de toekomstige kopers de mogelijkheid om hun woning volledig door ons te laten afwerken in een stijl die zij kiezen. We bieden de woningen aan in 5 verschillende interieursferen: Robuust, Puur, Elegant, Uitbundig en Rust. Vervolgens kan er nog gekozen worden uit
3 afwerkingsniveaus. Op de dag van oplevering hoeven enkel de spullen nog verhuisd te worden. Keuken, badkamer, wanden, vloer, schilderwerk etc. zitten in de prijs en kunnen gewoon meegefinancierd worden. Wel zo handig met de huidige hypotheekregels.
Ik denk dat dit de toekomst is in de woningbouw. In deze sector komt er sowieso veel op ons af de komende jaren, denk alleen maar eens aan Nul op de meter met alles wat daar bij komt kijken. Ik ben blij dat ik bij een bedrijf werk dat alle innovaties oppakt en proactief bezig is met de opleiding en ontwikkeling van de mensen die het uiteindelijk moeten bouwen. Het blijft tenslotte mensenwerk”.

 

Allround Uitvoerder B&U

Allround Werkorganisator

Neem telefonisch of per mail contact met ons op

079 - 325 24 50

info@bob-kob.nl