Op Goeree-Overflakkee staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo verwacht het eiland in 2020 ruim te kunnen voorzien in haar eigen energiebehoefte. Met een breed gedragen Duurzaamheidsalliantie, het Smart Water plan en innovatieve landbouwprojecten is de gemeente door de provincie Zuid-Holland niet voor niets aangewezen als proeftuin voor de Energieagenda.
Ook op het gebied van het verduurzamen van de woningbouw wil Goeree-Overflakkee vooroplopen. Met de workshop Nul op de Meter die BOB samen met kennisplatform Stroomversnelling heeft samengesteld zijn de medewerkers Bouw- en Woningtoezicht en de afdeling Vergunningen in één dag geïnformeerd over de context en de aandachtspunten op het gebied van duurzaam (ver)bouwen.
Deelnemer Krijn Grinwis (50) is bijna 25 jaar werkzaam als toezichthouder bij de gemeente. “Het was een leerzame dag waarbij vooral de ochtendsessie veel inzicht gaf in situaties waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. De gemeente geeft naast duurzaamheidsleningen ook subsidies voor verduurzaming die oplopen tot € 40.000,- en wij houden toezicht op de uitvoering van de ingediende aanvragen. Dan is het prettig om goed op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen en professionele ondersteuning te kunnen bieden. Verduurzaming zal in de komende 20 jaar een steeds belangrijkere rol gaan spelen in onze dagelijkse praktijk en onderdeel uitmaken van de communicatie met de burgers, bedrijven en woningcorporaties. Informatie uit de bron is dus geen overbodige luxe. Ik ben een trotse eilander en werk graag mee aan een duurzame toekomst voor Goeree-Overflakkee. We hebben met een team van 10 toezichthouders en vergunningverleners veel gerichte informatie gekregen waar iedereen op de werkvloer binnen zijn eigen vakgebied mee vooruit kan.”
Het thema Verduurzaming gaat ook een steeds prominentere rol spelen in de opleidingen van BOB. Grinwis: ”De ontwikkelingen omtrent de verduurzaming zitten nu echter letterlijk en figuurlijk in een stroomversnelling. Het is belangrijk om in alle geledingen van het gemeentelijk apparaat kennis te borgen en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Als toezichthouder met een bouwtechnische achtergrond ben ik vooral geïnteresseerd in de praktische aspecten van het thema.
Het is een enorme opgave om alle doelstellingen te halen, zeker op Goeree-Overflakkee. Onze gemeente heeft naast een groot buitengebied met oude woningen ook meerdere wijken waar de komende jaren ingrijpende beslissingen over genomen moeten worden. Ik heb nog 17 jaar te gaan waarvan ik me geen dag hoef te vervelen.”
Hans van der Wijk, Manager Opleiding en Training bij BOB ziet steeds meer vraag vanuit de gemeenten voor up-to-date trainingen, workshops en incompany maatwerktrajecten waarbij teams, afdelingen of stuurgroepen in korte tijd getraind kunnen worden met de accenten op hun discipline of rol in de keten. Hans: “De energietransitie is een actuele maatschappelijke uitdaging die ons allemaal aangaat. Van huiseigenaar, huurder en woningcorporatie tot netbeheerder en overheid.
De gemeente is vaak de aangewezen partij om al deze partijen aan tafel te krijgen. Zij zien de urgentie. Het wordt nu echter tijd om ambities om te zetten in actie en ervoor te zorgen dat de competenties van de ambtenaren up-to-date zijn. Niet alleen bij stafafdelingen maar ook op de werkvloer. De energietransitie en Nul op de Meter zijn bijvoorbeeld al een integraal onderdeel van het reguliere aanbod van opleidingen rond vastgoedbeheer. Met de workshops kunnen wij inspelen op de actualiteit en gericht inspelen op de vragen van de betrokken ambtenaren.”