Tijdens de opleiding Meewerkend/Assistent Uitvoerder krijgen timmermannen en voorlieden een totaalblik op het gehele bouwproces. Veel cursisten maken tijdens de opleiding al de sprong van timmerman naar assistent uitvoerder. Docent Hans Soeter vindt het erg leuk om de ontwikkeling van de cursisten mee te maken.
“De deelnemers aan de opleiding zitten in een soort overgang”, vertelt Hans. “Ze moeten de stap maken van timmerman, waarbij je de hele dag met een hamer in je hand loopt, naar een soort leidinggevende die eigenlijk niet meer meetimmert. Dat is voor sommige best moeilijk, omdat ze ook een beetje boven hun collega’s uit gaan stijgen. Het onderdeel communicatie helpt daar wel bij en je ziet ze ook veranderen. Aan het begin zijn ze soms heel fel. Dan wordt ze geleerd om eerst na te denken of even tot tien te tellen en hoe je met agressie omgaat. Ze maken hier echt wel stappen.”
Hans Soeter is ruim 15 jaar geleden voor zichzelf begonnen. Hans: “Ik kom oorspronkelijk uit de B&U-sector maar ik ben later ook infra gaan doen en communicatie. Jarenlang heb ik in de renovatie gewerkt met name in Amsterdam. Ik gaf vaak voorlichtingsavonden voor renovatieprojecten en zo ben ik eigenlijk bij de opleidingsinstituten terechtgekomen. Nu geef ik les voor opleidingsinstituten, waarvan BOB een van de eersten was, en ik geef advies aan bedrijven. Het is mijn grootste voldoening wanneer ik zie dat cursisten verder kunnen komen.
Veel van de cursisten beginnen als timmerman, maar ze hebben de ambitie uitgesproken om verder te komen. Het bedrijf waar ze werken heeft ook aangegeven met hen verder te willen, dat is ook heel belangrijk. En dan zie je, tijdens die driekwart jaar dat de opleiding duurt, een ontwikkeling bij die jongens. Ze gaan ineens met een tablet of een laptop werken en ze krijgen de kans om even mee te lopen met de uitvoerder. Dat wordt door ons ook gestimuleerd. Bij de meesten zie je dan dat het na een half jaar wat begint te worden. Dat is heel leuk om mee te maken.
Bedrijven proberen timmerlieden vaak door te laten schuiven tot voorman of assistent uitvoerder. De handjes kunnen ze vaak wel inhuren, maar kaderpersoneel is toch wel lastiger in te vullen. Dan is het prettig als je dat binnen je eigen bedrijf kunt regelen. De echte uitvoerders komen voor een heel groot gedeelte binnen te zitten. De meewerkend uitvoerder is eigenlijk de assistent van de uitvoerder. Die loopt vooral buiten om ervoor te zorgen dat de kwaliteit goed blijft en de planning klopt en om te kijken of iedereen doet waarvoor ze zijn ingehuurd.
Tijdens de opleiding leren de deelnemers plannen, werkbegrotingen lezen, risico’s herkennen en beheersen. Ze krijgen een totaalblik op het hele proces van begin tot eind en zien dan dat er meer bij komt kijken dan dat ze als timmerman dachten. Eigenlijk is het doel van de opleiding om ze een helicopterview te geven. Cursisten komen als timmerman binnen en gaan dan steeds breder met andere vakken aan de slag. Dat is best wel een stap net als digitalisering. Ik probeer ze met Word, Excel en Powerpoint te laten werken en dwing ze eigenlijk ook het huiswerk digitaal te maken. Je merkt dat ze het leuk vinden om te doen.
Wat we ook doen in de opleiding is een werkbezoek, bij een van de bedrijven van de deelnemers. Dan is het ook leuk als een werkvoorbereider van zo’n project even wat vertelt of nieuwe technieken laat zien. Dat laat ik in principe door de jongens zelf organiseren. Dat is ook een vak. We zijn de vorige keer in Amsterdam geweest, bij een groot werk waar je allerlei facetten kon zien. Het is echt een werkbezoek en we laten ze dan ook een opdracht doen, bijvoorbeeld een bouwinspectie. Anders wordt het al gauw een schoolreisje. De koppeling tussen theorie en praktijk in deze opleiding wordt echt gewaardeerd.”