Uitvoerder Tim Kokhuis (24), voelt zich helemaal thuis bij Sallandse Wegenbouw en in de civiele techniek. “Ik vind de afwisseling leuk, elke dag is anders. Ook hou ik van de combinatie tussen buiten en binnen. Dat je binnen het werk voorbereidt voor de jongens buiten en dat je zelf buiten inmeet.”
Tim is opgegroeid op een boerderij: “Van kinds af aan was ik veel buiten of in de werkplaats aan het sleutelen. Ik heb daardoor een beetje een technische achtergrond.” Hij heeft zich goed voorbereid voor hij de opleiding Civiele Techniek koos op Hogeschool Saxion in Enschede. Tim: “Om te zien wat het werk precies inhield ben ik een dag of twee met mijn oom meegelopen, hij werkte bij Sallandse Wegenbouw. De uitvoeringskant van het werk sprak mij aan net als de combinatie tussen buiten en binnen. Na mijn stage bij Sallandse Wegenbouw ben ik hier gebleven.”
“Het mooiste zijn reconstructies waar het straatwerk en het rioolwerk bij elkaar komen. Rioolwerk is altijd boeiend, je kunt nooit in de grond kijken en je komt van alles tegen. Het is elke keer weer een verrassing wat het grondwater doet en daar moet je je planning op aanpassen. Je hebt met diverse partijen te maken, met NUTS-bedrijven die de lichtmasten komen zetten, de groenmensen die het plantwerk gaan aanleggen. Je hebt veel afwisseling in het vak en niet alles is voorspelbaar, dat vind ik leuk. Soms is het tijdens de werkzaamheden stressvol, maar je groeit daar in en je weet dat het wel weer goedkomt.”
“Ik kreeg van mijn werkgever de mogelijkheid om me verder te gaan verdiepen in de stof. Ik ben de opleiding Uitvoerder Infra 1 van BOB gaan doen en daarna Uitvoerder Infra 2. Ik vond het onderdeel lean bouwplanning interessant. We moesten met Legoblokjes gaan bouwen en eerst denk je, dat is niet zo moeilijk. Gaandeweg kom je erachter hoe je slimmer kunt bouwen als je een andere tekening hebt. Vertel je de jongens buiten hoe het moet worden, geef je ze een tekening of geef je ze een tekening met instructies? Het kwartje valt sneller doordat je er zelf mee oefent.”
“Aan sociale vaardigheden heb ik veel gehad”, gaat Tim verder. “De docent had goede praktijkvoorbeelden en je kon zelf ook voorbeelden meenemen waar je in je werk tegenaan loopt. Ik ben iemand van de praktijk, die sociale vaardigheden vind ik wel lastig. Zelf vind ik dat ik wel heel sociaal ben, maar hoe zeg ik als 24-jarige tegen een oudere en ervaren grondwerker: “dat gaan we niet zo doen, dat moet anders”. Hoe kun je zoiets nou aanpakken zonder dat je overkomt als een betweter, maar dat je de situatie wel kunt veranderen zoals jij het voor ogen had.”
“Mijn ambitie is toch wel om hoofduitvoerder te worden en wie weet word ik over een aantal jaren zelfs projectleider. Ik vind het ook belangrijk dat je eerst veel ervaring opdoet, dat je niet te snel gaat. Ik kijk heel veel wat de jongens aan het doen zijn, zodat je weet waar ze mee te maken krijgen, daar leer ik een heleboel van. Dan kun je daar in de voorbereiding ook rekening mee houden.”