Als je gewend bent je werkzaamheden op een bepaalde manier uit te voeren ben je al snel geneigd dat zo te laten. Tijdens de opleiding Allround Calculator worden andere methodes aangereikt waarmee je sneller en efficiënter kunt rekenen. Cursist Bram Koeken vindt het leuk om deze methodes meteen toe te passen.
“In 2013 heb ik de Calculatoropleiding gevolgd bij BOB en de opleiding Allround Calculator is eigenlijk een logisch vervolg daarop”, vertelt Bram Koeken calculator bij Maas-Jacobs Bouwbedrijf in Zundert. “In de cursus worden andere benaderingen toegepast op projecten dan dat je zelf gewend bent. Dat zet je aan het denken om je werk niet uit te voeren zoals je dat iedere dag doet, maar om te kijken hoe je dat anders kunt doen, makkelijker en efficiënter. Dat is het leuke van de opleiding; je wordt je bewust van hoe je dingen doet en hoe het anders zou kunnen. Meestal spar ik dan de dag na de les met mijn collega’s. Zo blijf je continu een beetje vernieuwen en verbeteren.”
Bram Koeken (33 jaar) zit met twee andere collega’s op de afdeling Calculatie. Bram: “Wij zijn een ontwikkelende aannemer en onze collega’s van vastgoed zijn meestal onze opdrachtgevers. Met hen overleg ik over prijzen. Ik bereken kostprijzen op verschillende niveaus; kuubs, ramingen, detailbegrotingen en vervolgens werkbegrotingen voor ons bouwbedrijf, dus voor de uitvoerder projectleider. Dat doen we vaak in bouwteam met onze collega’s van vastgoed om tot een mooi en haalbaar plan te komen, zowel financieel als esthetisch.”
“Momenteel zijn we bezig met de NL/sfb-codering en de elementen die daar aanhangen, hoe we in het softwareprogramma Ibis vanuit stabu referentiebegrotingen kunnen coderen”, gaat Bram verder. “We willen een elementenbibliotheek opzetten om sneller op vragen in te kunnen spelen vanuit vastgoed. Zodat we sneller kunnen ramen en iets kunnen afleveren dat duidelijker onderbouwd is. In de opleiding hebben we daarvoor een tool gehad en die hebben we afgestemd op wat wij in het bedrijf aan structuur hebben. Dan blijkt dat dat heel veel dingen raakt. Hoe je iets codeert in een BIM-model hangt weer samen met hoe je iets definieert in een elementenbegroting. Maar ook met hoe je iets inkoopt en hoe je de kosten bewaakt. Het is handig dat je er zowel vanuit je werk als in de opleiding op gewezen wordt hoe je dat kunt doen. Ik vind het prettig dat het meteen toepasbaar is.”
“Studeren combineren met mijn privéleven is nu lastiger dan in 2013; het is nu eenmaal een stuk makkelijker huiswerk maken als je geen zoontje van 2,5 hebt”, zegt Bram lachend. “Op het werk is het momenteel superdruk en de opleiding komt dan even op de tweede plek te staan. Tot je op een gegeven moment beseft dat de opleiding eigenlijk op plek anderhalf moet staan en dan moet je weer even bijschakelen.”
“Ik zeg niet dat ik over een paar jaar weer zo’n intensieve opleiding ga volgen, maar ik vind het leuk om op deze manier scherp te blijven en te vernieuwen. Het liefst wil ik mezelf blijven ontwikkelen in het verlengde van de calculatie. Momenteel vind ik het erg prettig om dat in bouwteamverband te doen. Om een onderdeel te zijn van de uitwerking tussen schetsontwerp en definitief ontwerp en om afwegingen te maken samen met architect en opdrachtgever. Samen te zoeken naar alternatieven, met als resultaat een fijne samenwerking en tevreden gezichten. Zo blijf ik bijleren in een uitdagende omgeving en heb ik plezier in mijn werk. Wie weet, als een cursus daaraan bijdraagt, zit ik zo weer in de schoolbanken.”