Gesprek met een Opleidings- en Trainingsmanager

Het binnenhalen van jong talent en het vasthouden van gekwalificeerd personeel is voor menig bouwbedrijf een uitdaging. “Als opleidingsinstituut voor de Bouw & Infra adviseren en begeleiden we onze opdrachtgevers bij het binden en boeien van hun medewerkers”, zegt Edith MacDonald, opleidings- en trainingsmanager bij KOB-BOB.

Edith MacDonald, Opleidings- en trainingsmanager KOB-BOB

Het opleidingsjaar 2017-2018 zit er op. De laatste examens en eindwerkstukken zijn gemaakt en ingeleverd. Dit is het moment om de balans op te maken én alvast vooruit te kijken naar de start van een nieuw opleidingsjaar.

“We zijn zeer content met de positieve en opbouwende feedback van onze deelnemers, opdrachtgevers en docenten over de vernieuwingen die wij het afgelopen jaar in onze opleidingen hebben doorgevoerd”, vertelt Edith. “Uit de evaluaties met docenten en gesprekken met de deelnemers hebben wij de bevestiging gekregen dat de ingeslagen weg nog beter aansluit bij de praktijk. Meer aandacht voor soft skills, nadruk op integrale samenwerking en het verkrijgen van overzicht bij grote- en middelgrote projecten kenmerken onze vakgerichte opleidingen. De docenten zijn toppers in hun vakgebied en het lesmateriaal is ontwikkeld door gerenommeerde namen uit de sector. Deelnemers zijn ook erg enthousiast over de individuele coachingsgesprekken. Daarin laten ze toch wat meer van zichzelf zien dan tijdens de groepsbijeenkomsten en dat helpt ons weer om ze extra uit te dagen”.

 

Binden en boeien met de ontwikkeltrajecten van BOB

Edith is van vele markten thuis en combineert haar werkzaamheden als opleidingsmanager met lesgeven en het klantencontact in de regio Zeeland/West-Brabant. Een fors takenpakket maar gezien haar achtergrond is het een logische combinatie.

“Ik ben opgeleid als bouwkundige in Tilburg en direct na mijn studie aan de slag gegaan als werkvoorbereider/calculator bij een bouwbedrijf waar ik daarna uitvoerder werd. Uiteindelijk ben ik daar doorgegroeid naar projectleider en KAM-manager. Vanuit die laatste functie kwam ik in aanraking met de opleidings- en trainingswereld. Ik had altijd al de ambitie om docent te worden dus toen de kans zich voordeed om trainingen en workshops te gaan ontwikkelen én jonge uitvoerders te gaan trainen was de stap snel gemaakt. In 2013 ben ik terechtgekomen bij OCBI (nu gefuseerd met BOB/KOB red.) waar ik in een klein team diverse functies moest combineren. En dat doe ik nu nog steeds met veel plezier in de grotere organisatie.

Door het lesgeven en de coachingsgesprekken houd ik direct contact met de cursisten en als accountmanager weet ik wat er gevraagd wordt door de opdrachtgevers. Het binnenhalen van jong talent en het vasthouden van gekwalificeerd personeel staat hoog op hun agenda. ‘Binden en boeien’ is een actuele term en het bieden van complete loopbaantrajecten is hiervan een belangrijk onderdeel . Als opleidingsinstituut voor de Bouw & Infra willen wij daar op alle niveaus een leidende rol in spelen. Niet alleen met onze functiegerichte opleidingen voor B&U en Infra maar ook met workshops en trainingen die inspringen op de actualiteit en ontwikkelingen in de markt”.

 

Nieuw bij BOB: het Jong Professional Programma

Een nieuwe loot aan de stam van BOB is het Jong Professional Programma. De pilot met een groep jonge werk-voorbereiders en uitvoerders van diverse bouwbedrijven (grootschalige B&U) is zo geslaagd dat er al een nieuwe groep klaar staat om te starten. Het 3-jarige programma bestaat de eerste 2 jaar uit een combinatie van soft skills en uitdagende vakinhoudelijke cases met een directe link naar de dagelijkse praktijk van de deelnemers. In het derde jaar stromen de deelnemers door naar onze post-hbo-opleiding Allround Uitvoerder/Werkorganisator B&U.

Edith stond aan de wieg van dit programma dat speciaal is ontwikkeld voor jong talent met ambitie.
“Naast 9 bijeenkomsten en 2 coachingsgesprekken per jaar heeft iedere cursist ook een eigen mentor bij de werkgever. Uitvoerders en werkvoorbereiders zetten we bewust bij elkaar zodat ze van elkaar kunnen leren én leren samenwerken. Procesmatig denken en het ontwikkelen van een helicopterview zijn belangrijke doelstellingen binnen dit programma. Om ze even uit hun comfortzone te halen staan er ook interessante bedrijfsbezoeken bij belangrijke toeleveranciers en koplopers op uiteenlopende gebieden op het programma.

Het programma fungeert inmiddels ook als blauwdruk voor in-company-trajecten. Voor bouwbedrijf M.J. de Nijs uit Warmenhuizen hebben wij een intensief maatwerk-programma ontwikkeld voor hun jonge talenten. Naast het bieden van extra bagage op het gebied van techniek (o.a. processturing, projectanalyse, begroting, planning) was persoonlijke ontwikkeling een belangrijk onderdeel van de opleiding.

De helft van het programma stond op verzoek van De Nijs dan ook in het teken van communicatie, vergadertechnieken, persoonlijke effectiviteit en interdisciplinair samenwerken. De eerste groep heeft het traject in december 2017 afgerond en een tweede groep talenten start na de bouwvak. Serieus bezig zijn met jong talent en werken aan competenties is een noodzakelijke investering in de toekomst voor het moderne bouwbedrijf.
De ontwikkelingen komen razendsnel op ons af. Stilstand is nu meer dan ooit achteruitgang. Gelukkig zien steeds meer bedrijven dit in”.

 

Advies